اسید استیک جزو مواد معدنی و متعلق به گروه اسیدها است.و یک اسید ضعیف، بی رنگ و با بویی تند و تیز می باشد. استیک اسید یک اسید آلی به‌صورت مایعی تند و بی‌رنگ است که اساس ترشی سرکه هست و در قسمت چشایی طعم ترشی، شبیه طعم سرکه می‌دهد. قسمت اعظم اسید استیک تولیدی دنیا، مصرف واکنش با الکل‌ها به منظور تولید استرهایی می‌گردد که از آن‌ها به‌عنوان بهترین حلال‌ها در رنگ و جلا استفاده می‌شود.

اسید استیک

اسید استیک مایع، مانند آب و اتانول یک حلال پروتون‌دار آبدوست( مولکول قطبی | قطبی) است. این ماده با ثابت دی الکتریک ۲/۶، می‌تواند علاوه بر حل کردن ترکیبات قطبی همچون نمک‌های معدنی و شکرها، ترکیبات غیر قطبی همچون روغن‌ها و عناصر شیمیایی مثل سولفور و آیودین را در خود حل کند. این ماده با بسیاری از حلال‌های قطبی و غیر قطبی همچون آب، کلروفورم و هگزان مخلوط می‌شود. این خاصیت انحلال و امتزاج‌پذیری اسید استیک آن‌را به یک ماده شیمیایی پرکاربرد صنعتی تبدیل کرده ‌است.

استیک اسید یک اسید ضعیف بوده، زیرا تنها مقداری اسید جدا شده در محلول آبی می باشد. استیک اسید بدون آب و خالص( استیک اسید یخی) یک مایع بدون رنگ بوده که آب را از محیط اطرافش جذب می‌کند( هیگروسکوپی) و در دمای 16.5 درجه سانتی‌گراد( ‌61،7 درجه فارنهایت) به شکل یک جامد کریستالی بی‌رنگ منجمد می‌شود. اسید خالص و محلول‌های غلیظ آن بسیار خورنده هستند.
نام های دیگر:اسید اتانوئیک ، اسید اتیلیک ، اسیدمتان کربوکسیل، سرکه، اسیدسرکه ،جوهر سرکه

کاربرد های اسید استیک

کاربرد در کشاورزی

  • در کشاورزی از این محصول به عنوان علف کش و از بین برنده علف های هرز استفاده می کنند.
  • این ماده به غشای سلولی علف های هرز حمله میکند و باعث خشک شدن آن ها می شود.
  • محلول مورد استفاده برای این کار شامل 10 تا 20 درصد اسید است.
  • از مزایای این محصول نسبت به سایر علف کش ها می توان به عملکرد سریع، از بین بردن باکتری های مضر خاک، تنطیم PH خاک و همچنین از بین رفتن سریع اثر آن در خاک اشاره کرد.
  • اسید استیک رقیق به عنوان افشانه برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها در سیلوی خوراک دام استفاده می‌شود.

صنایع غذایی

  •  به عنوان طعم دهنده در ادویه ها، سرکه، سوپ، سس، سبزیجات و محصولات گوشتی می باشد.
  • سرکه بعنوان یک مکمل در ترشی و سبزیجات خام و سایر مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
  • برای تنظیم PH مواد غذایی استفاده می شود و بر کیفیت میکروبیولوژی، شرایط پخت، طعم و ماهیت آن تاثیر می گذارد.

صنایع آرایشی بهداشتی

  • تولید رنگ مو
  • عطرها

سایر کاربردها

  • در تولید مواد پلاستیکی و الیاف مصنوعی،
  • تنظیم کننده PH
  • حلال در شوینده ها
  • پاک کننده ها
  • منسوجات استفاده می شود.
  •  تولید جوهر
  • بطری های نوشیدنی پلاستیکی مانند PET ها
  • رابرها
  • پلاستیک ها

منبع : پیکاتک

wikipedia. Acetic_acid

برای مشاهده محصولات بیشتر به سایت پیکاتک مراجعه نمایید.